Estats Units: geografia de l’abisme

21 novel·les de fugida per territori nord-americà

Us proposem recórrer la geografia dels Estats Units. No us deixeu portar per l’eufòria. Els viatges que us presentem no tenen res de plaent. Ens trobarem amb personatges abocats a l’abisme, en les seves múltiples formes. Una ruta per l’Amèrica més fosca, profunda i dolorosa. Un trajecte sense retorn a un infern particular i propi. Els protagonistes lluiten per deixar enrere el seu passat i trobar un futur millor. És un miratge. L’abisme del que volem fugir habita dins nostre.

El lugar de donde vienes ya no está, el lugar al que creías que ibas jamás existió, y el lugar en el que estás no te sirve de nada a menos que puedas alejarte de él. ¿Dónde hay un lugar en el que puedas estar? En ninguna parte… Nada exterior a ti te podrá dar un lugar… El único lugar que tienes es el que hay, aquí y ahora, en tu interior.

FLANNERY O’CONNOR, Sangre sabia

1. En el camino de Jack Kerouac

Escrita d’una sola tirada en tan sols tres setmanes Kerouac relata el viatge de drogues, sexe i jazz que va portar a l’autor i els seus companys de la Generació beat (Neal CassadyAllen Ginsberg i William S. Burroughs) al seu avern particular.

Tràiler: En la carretera (2012)

2. El dimoni a cada pas de Donald Ray Pollock

Novel·la coral de l’Amèrica profunda on cada personatge s’enfronta a un destí inesperat i tenebrós. Pollock escriu sobre allò que més coneix: Ohio i el desig de fugida.

3. La carretera de Cormac McCarthy

Narrador absolut de l’abisme nord-americà, MacCarthy ens presenta un territori postapocalíptic i devastat. Un pare i un fill caminen per una interminable carretera amb l’esperança de trobar la felicitat en algun lloc direcció sud.

Tràiler: La carretera (2019)

4. Meridià de sang de Cormac McCarthy

Canviem l’escenari pel salvatge oest. Un noi de 14 anys s’uneix al Grup Dalton, una expedició per exterminar indis en la frontera amb Mèxic. El malson tot just comença.

5. Ànima de Wajdi Mouawad

En Wahhc Debch fuig del seu propi oblit i d’una sospita. Seguint un rastre de sang, busca a la persona que ha destrossat la seva vida. Sovint la veritat s’oculta més a prop del que ens pensem.

6. El último mohicano de J. Fenimore Cooper

Segon llibre de la pentalogia de Leatherstocking Tales. Som en plena guerra franco-índia, en el segle XVIII. Les dues filles del comandant Munro són conduïdes al Fort William Henry per Magua, cap de la tribu dels hurons. Magua no oblida l’antiga ofensa de Munro i ara ha trobat el moment de cobrar-se la seva venjança.

Tràiler: El último mohicano (1992)

7. Lolita de Vladimir Nabokov

Lamor prohibit entre Humbert Humbert i Lolita, la seva fillastra de 12 anys, els portarà a un viatge proscrit pels motels dels Estats Units. Una història d’amor polèmica, lasciva i deliciosa.

Tràiler: Lolita (1962)

8. L’Última nit a Twisted River de John Irving

Quan ningú no creu en la teva innocència no hi ha marxa enrere. Només una fugida cap endavant. Tot el que et queda de vida.

9. Las uvas de la ira de John Steinbeck

«Com es pot espantar a un home que sent la fam no només en el seu estómac, sinó en els miserables ventres dels seus fills? No pots espantar-lo; ell ha conegut una por més enllà de qualsevol altra.»

Capítol 19

Tràiler: Las uvas de la ira (1940)

10. El banquete celestial de Donald Ray Pollock

Western que combina la violència de Cormac McCarthy i el desarrelament que angoixa els protagonistes de les pel·lícules de Sam Peckinpah. Els germans Jewett s’han cansat d’esperar el Paradís i creen l’Infern a la terra.

11. El renacido de Michael Punke

En el nord-oest dels Estats Units un caçador lluita per sobreviure a l’atac una óssa. Els seus companys l’han abandonat, convençuts que l’espera una mort segura. Però Hugh Glass torna dels límits de la mort amb una sola idea al cap: venjança.

Tràiler: El renacido (2016)

12. El oscuro camino hacia la misericordia de Wiley Cash

Wade Quillby no sap quan va començar a robar, però sí en sap perquè. Ara ha decidit que és el moment de recuperar el temps perdut: les seves filles i una vida corrent. La normalitat no existeix quan has robat alguns milions de dòlars.

13. Carol de Patricia Highsmith

Un fugaç encontre en una tenda canvia la vida de dues dones. El seu amor no està ben vist. Han de fugir per poder estar juntes.

Tràiler: Carol (2016)

14. Carreteras de otoño de Lou Berney

La primera regla per fugir és no detenir-se. La segona és no enamorar-se. Quan Frank Guidry fuig de la màfia i trenca aquestes dues regles la seva existència és complica exponencialment.

15. Corazón salvaje de Barry Gifford

Una jove parella fuig pel sud dels Estats Units. La mare d’ella no vol que estiguin junts. I farà qualsevol cosa per evitar-lo. Trobareu a La vida desenfrenada de Sailor y Lula el to be continued d’aquesta parella.

Tràiler: Corazón salvaje (1990)

16. La Canción de los vivos y de los muertos de Jesmyn Ward

Leonie viatja amb les seves dues filles. Vol retrobar-se amb el seu home, que surt de la presó. Per a les nenes ell és un desconegut. Com el món que els envolta. Del que ho desconeixen tot, fins i tot, la immensa distància que separa els éssers humans pel color de la seva pell.

17. Mientras agonizo de William Faulkner

L’última voluntat d’Addie Bundren és ser enterrada a Jefferson, el seu poble natal. El seu marit i els seus cinc fills formen la comitiva fúnebre. En el viatge afloren els anhels, les pors i la personalitat de cadascú d’ells.

Tràiler: Mientras agonizo (2013)

18. Hacia rutas salvajes de Jon Krakauer

Ningú sap perquè ho va deixar tot, va tallar lligams amb la seva família, va donar totes les seves pertinències i es va embarcar en un viatge sense retorn fins a Alaska. Ningú. Potser ni tan sols ell mateix.

Tràiler: Hacia rutas salvajes (2008)

19. Ponche de ácido lisérgico de Tom Wolfe

Deixem el cotxe de Jack Kerouak aparcat en plena carretera i pugem a l’autobús de Neal Cassady i Ken Kesey. Generació beat en estat pur: literatura, LSD,  música de Grateful Dead i la màxima “Viu jove, mor ràpid i així tindràs un bonic cadàver”.

20. Miedo y asco en Las Vegas de Hunter S. Thompson

Un viatge salvatge amb destinació Las Vegas. El somni americà de la mà del creador del periodisme gonzo. Thompson va viure al límit i va sobreviure per poder contar-lo.

Tràiler: Miedo y asco en Las Vegas (1998)

21. La huida de Jim Thompson

Doc i Carol estan eufòrics. L’atracament ha sortit segons els seus plans. Ara només han d’arribar a la frontera amb Mèxic. Saben que la policia els persegueix, però en el camí algú més els espera.

Tràiler: La huida (1972)

Per saber-ne més

Aquest llistat ha estat possible gràcies a l’ajuda de la Paloma Fernández i la Rosa Martínez, dues lectores excepcionals i generoses. Gràcies, de tot cor.

Si creus que m’he deixat algun llibre interessant sobre aquest tema pots escriure’m un correu electrònic a ivanaares72@gmail.com.

Autor: Ivana Ares Seijo

Soc Ivana Ares, bibliotecària. Porto més de 20 anys recomanant lectures a les biblioteques públiques. Ara em dedico a fer-ho a través del meu bloc.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.