Novel·les adaptades al còmic

Et proposo una lectura mensual d’una novel·la i la seva adaptació al còmic. Un recorregut anual per recordar i celebrar les dates més significatives del nostre calendari.

27 de gener, Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

En Brodeck torna al seu poble fronterer després de sobreviure a un camp de concentració. Allà l’esperen la seva filla, la seva muller i la dona que el va adoptar. Pensa que el malson ja ha terminat. Però l’encàrrec d’un informe farà que tot el poble centri l’atenció en allò que escriu.

Dur, terrorífic i colpidor relat sobre la maldat dels homes. Primer llibre de la Trilogía del hombre ante la guerra , completat amb La nieta del señor Linh i Almas grises.

Febrer, comença la vida simple

El aventurer i geòleg Sylvain Tesson decideix deixar la seva vida parisina i passar sis mesos en una petita cabana a cinc dies a peu del poblat més proper a Sibèria. L’aventura va començar un mes de febrer de 2010. Si vols descobrir com és la vida simple només has d’obrir el llibre. Abriga’t bé.

8 Març, Dia Internacional de les dones

A la república de Gilead les dones s’han convertit en productes per a les feines domèstiques i per a la procreació. Son una peça clau per al futur de la dictadura. Les joves fèrtils s’han convertit en objectes molt cobejats per un govern que vol augmentar la natalitat. Són les serventes de la dictadura.

Una de les distòpies feministes més famoses adaptada per a la televisió. No et perdis la segona part Els testaments, amb moltes sorpreses.

2 d’abril, Dia del Llibre infantil i Juvenil

Si vols saber qui va sorgir primer el llibre o el còmic. Aquí haig de confessar que primer es va editar el còmic, on una petita Sally Jones s’haurà d’enfrontar a una vida separada dels seus pares. Per sort trobarà en el seu camí al capità Koskhela. La seva amistat la portarà a recórrer mig món per demostrar la seva innocència i poder treure el seu amic de la presó.

1 Maig, Dia del treball

Pocs autors coneixen tan bé la societat americana com John Steinbeck. Observador incansable de l’ànima humana, aquest llibre és fruit de la seva pròpia experiència com a rodamón.

Dos temporers es dirigeixen a una nova granja a California on poder treballar. Corren els temps de la Gran Depressió. El seu somni és estalviar i aconseguir un grapat de terra que poder conrear. També trobaràs l’adaptació al cinema amb Gary Sinise i John Malkovich en els papers principals.

27 de juny, un estrany ritual

El 27 de juny un bucòlic poble de l’Amèrica profunda celebra el seu ritual anual. Es reuneixen tots els habitants per saber qui guanyarà la loteria aquest any. L’adaptació al còmic és de Miles Hyman, nét de l’autora. No et perdis el pròleg del llibre on Jackson explica tot l’escàndol que va suposar la publicació d’aquest relat a The New Yorker.

Juliol, temps de vacances

Si alguna cosa desitja Tom Sawyer més que res al món és que arribin les vacances d’estiu. Res fa sospitar que aquell estiu serà ben diferent. Un terrible esdeveniment marcarà per sempre més la vida de Tom i el seu amic Huckleberry Finn.

Agost, viure en una illa deserta

El jove Robinson Crusoe deixa les comoditats de la seva acomodada família per embarcar-se en mil aventures. Res li fa sospitar que l’aventura més fascinant de la seva vida la viurà en una illa deserta, completament sol, durant 28 anys.

Setembre, el final de l’estiu

Som a finals de l’estiu. La senyoreta Else, innocent i despreocupada, gaudeix de les seves vacances a San Martino di Castrozza, lloc de destí de la burguesia vienesa. Però arriba una carta urgent de casa seva, amb una peculiar petició.

Octubre, a la cacera del gran catxalot blanc

Malson o no, estem davant d’una obra mestra (o “tostón” segons Kiko Amat). Una obsessió a càrrec del mític capità Ahab que portarà el seu fanatisme fins a límits insospitats. Recomanem l’edició DeBolsillo traduïda per Enrique Pezzoni i il·lustracions de Rockwell Kent.

El còmic de Chabouté, dibuixat en blanc i negre, en capta tota l’essència.

Melville tenía, como Coleridge, el hábito de la desesperación. Moby Dick es, de hecho, una pesadilla.

JORGE LUIS BORGES

Novembre, l’intrús malefactor està entre nosaltres

Bram Stoker no va inventar la figura del vampir però sí que la va dotar d’una entitat i personalitat pròpia. Puc dir que Vlad III Tepes, Compte d’Orlok, Compte Dràcula, Príncep de Valaquia ha mort d’èxit. Les seqüeles, còpies, adaptacions cinematogràfiques i tot tipus de merchandasing sovint han eclipsat aquest magnífic llibre que, en el seu format epistolar, et posarà la pell de gallina. A la mateixa alçada està el còmic de George Bess. L’autor ha sabut captar l’aura que impregna la figura de Dràcula amb unes magnífiques il·lustracions i el respecte a l’estructura de diari del text original.

¡Sea bienvenido a mi morada! – repitió -. Entre por su propia voluntad, entre sin temor y deje aquí parte de la felicidad que lleva consigo.

Drácula

Desembre, és temps d’encendre una foguera

Un gos i un home enmig del Yukón a 40 graus sota zero. Pocs relats narren d’una manera tan vívida la lluita entre l’home i la natura. El simple gest d’encendre una foguera pot significar la diferència entre la vida i la mort. Si bé Jack London es considerat un autor de llibres juvenil, m’agrada reivindicar-lo com un escriptor també per a adults. Aquest conte n’és un bon exemple.

Més novel·les i còmic a Adaptacions literàries al còmic

Autor: Ivana Ares Seijo

Soc Ivana Ares, bibliotecària. Porto més de 20 anys recomanant lectures a les biblioteques públiques. Ara em dedico a fer-ho a través del meu bloc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.