Novel·les en curt

20 llibres de menys de 150 pàgines per gaudir de la lectura

En els llibres petits també hi ha la bona literatura. Si ets d’aquells que vol portar un llibre a sobre però sense que ocupi massa espai a la bossa ni renunciar a la bona literatura, aquesta tria t’interessa.

1. El hombre que pudo reinar de Rudyard Kipling

Dos aventurers britànics es converteixen en reis de Kafiristán, una regió remota de l’Afganistán. Aquest relat curt va ser portat al cinema per John Houston l’any 1975. La magnífica prosa de Kipling, les il·lustracions de Fernando Vicente i la impecable edició de Nórdica converteixen aquest llibre en una petita joia.

2. La metamorfosi de Frank Kafka

L’absurd i l’angoixa unides en aquest magnífic relat. En Gregor Samsa, un ordinari venedor de teles, es veurà abocat al pitjor dels malsons: despertar-se convertit en una panerola gegant. Kakfa en estat pur. Podeu gaudir d’aquest curt de la mítica TV2 o d’alguna de les versions cinematogràfiques del patiment del senyor Samsa.

3. Noches blancas de Fiodor Dostoïevski

Un jove tímid i solitari es troba amb una noia durant els seus passejos nocturns per Sant Petersburg. Envoltats per les nits blanques del solstici d’estiu, on la llum és sempre present, Nástenka li explicarà la seva història en tres nits.

Stefan Zweig deia que Dostoievski era el millor coneixedor de l’ànima humana de tots els temps. L’haig de donar la raó. En aquest llibre trobem totes les emocions que mouen a l’ésser humà magníficament descrites.

4. La mort a Venècia de Thomas Mann

Pocs llibres narren d’una manera tan magistral el procés de sucumbir a l’art i la bellesa com ho fa l’autor. Gustav Von Aschenbach, escriptor il·lustre, passa unes plàcides vacances a Venècia, fins que la contemplació de la bellesa exquisida de Tadzio farà que la seva vida estigui sotmesa a la seva presència. La traducció de Joan Fontcuberta converteix aquesta novel·la en una autèntica delícia. Luchinno Visconti no va poder resistir-se els encants de l’obra i la va portar al cinema l’any 1971.

5. El hombre que plantaba árboles de Jean Giono

Elzéard Bouffier, un pastor d’ovelles, es dedica a plantar arbres per repoblar un territori devastat pels homes. Emotiva i ecològica novel·la sobre l’amor a la terra. La història és tan emotiva que l’autor va haver de desmentir la creença que estava basada en fets reals. No deixeu de llegir el pròleg de Saramago ni veure el curt d’animació basat en la novel·la.

6. El petit príncep d’Antoine de Saint-Exupéry

Qui no coneix a aquest noi de cabells rossos que busca ajuda per a salvar la seva rosa? Qui no reconeix la frase “L’essencial és invisible als ulls”? I per últim, i no per això menys important: encara no heu llegit el Petit Princep?

En voleu més: musical, pel·lícula, pel·lícula d’animació

7. L’estrany d’Albert Camus

Mersault és un home indiferent a la vida i als éssers estimats. Sembla que res no l’importi. La societat el classifica com a un home estrany però el geni literari de Camus el converteix en un pou de reflexions. La hipocresia, els valors humans, la solidaritat o l’atzar sorgeixen d’aquesta novel·la que deixa la seva estela de pensaments en els lectors. Marcello Mastroianni sempre serà El extranjero a mans de Visconti.

8. ¿Cuánta tierra necesita un hombre? de Lev Tolstoi

Pajom és un camperol rus pobre que voldria una mica més de terres per conrear. Quan en té la necessària per viure amb la seva família apareix un rodamón, que li parla d’una regió llunyana on les terres són les més fèrtils que s’hagin vist mai. Una paràbola sobre l’ambició humana que s’ha convertit en clàssic. També en versió còmic.

9. Bartleby, l’escrivent d’Herman Melville

“Preferiría no hacerlo” es la fòrmula que utilitza Bartleby, un jove empleat d’una auditoria, cada vegada que algú li demana que faci alguna cosa. Podem pensar que és un argument una mica fluix d’un escriptor sense èxit, com ho era Melville quan es va publicar la història. Però res més allunyat de la realitat. Ens endinsem en el buit, en el no-res, en la negació absoluta de qualsevol acció que no sigui automàtica. No us penseu que Bartleby és una història mancada d’interès i el seu protagonista un anacronisme, un defecte en la biologia evolutiva. Bartleby ha estat adaptat al cinema diverses vegades, al teatre, dibuixos i té un munt de seguidors en el llibre de Vila-Matas Bartleby y compañía.

10. El baile d’Irène Némorovsky

Els acabalats senyors Kampf viuen a París sense tenir l’aprovació de l’alta societat de la ciutat. Per solucionar-ho organitzen un gran ball per a 200 convidats. Però, com una ventafocs moderna, els Kampf prohibeixen a la seva filla Antoniette assistir-hi. Ressentida per aquesta decisió, la jove decidirà posar fi a la dominació dels seus pares i fer acte de presència la nit del ball. Aquesta determinació tindrà un efecte inesperat.

11. La perla de John Steinbeck

Kino, un humil pescador, troba una perla d’un valor incalculable. L’argument sembla tret d’un conte infantil però la seva lectura és molt profunda. L’autor gaudeix d’una prosa tan humana com els seus arguments i protagonistes. Els seus llibres semblen que parlen d’un mateix, convidant al lector a una reflexió constant. Les obres de John Steinbeck són sovint adaptades al cinema. La Perla no és una excepció.

12. Juan Salvador Gaviota de Richard Bach

Juan, una gavina que no segueix les ordres del seu esbart, és expulsada pels seus congèneres. Decidit a seguir els seu instint viatja per llocs desconeguts i aprèn noves habilitats. Una faula atemporal sobre la llibertat, el desig de conèixer, de qüestionar les normes establertes, la voluntat de millorar la societat on vivim i de pertànyer a un indret on ser acceptat. Adaptada al 1973 al cinema.

13. Secret candent de Stefan Zweig

Stefan Zweig és el rei literari indiscutible de les novel·les curtes. Secret Candent n’és un exemple però n’hi ha moltes més: 24 hores en la vida d’una dona, Carta d’una desconeguda, Por, Una història crepuscular. La seva prosa elegant com la seda copsa els sentiments dels personatges d’una manera tan vívida i convincent que cobren vida a cada pàgina.

14. Wakefield de Nathaniel Hawthorne

Aquest conte va fascinar a Jorge Luis Borges, que el considerava un dels contes més emblemàtics i més ben escrits de la literatura. Amb només 79 pàgines Hawthorne relata la vida de Wakefield al llarg dels vint anys que decideix donar un gir a la seva vida rutinària. Les il·lustracions d’Ana Juan fan d’aquesta edició un petit tresor imprès.

15. Seda d’Alessandro Baricco

Hervé Joncour, un comerciant de seda, ha de viatjar al Japó per obtenir els preuats ous i confeccionar teixits de la millor qualitat. El viatge està ple de perills i Japó és un país tancat a Occident, amb regles i normes molt estrictes. Però Hervé trobarà allà alguna cosa més valuosa e inesperada que els magnífics ous dels cucs de seda, que li obligarà a retornar cada any. Adaptada al cinema al 2007.

16. Encender una hoguera de Jack London

Un relat apassionant sobre la lluita de l’home sobre la natura, ambientat en la gèlida regió de Yukón que tant bé coneixia l’autor. El gest quotidià d’encendre una foguera es convertirà en la diferència entre la vida i la mort en un món on només aquells que temen a la natura hi sobreviuen. Els dibuixos de Raúl Arias acompanyen a aquesta magnifica edició de Rey Lear. Gaudiu també de les il·lustracions del còmic de Chabouté.

17. El horror de Dunwich de H.P. Lovecraft

Ningú es podria imaginar el que passava a Dunwich fins que va ser massa tard. Només puc avançar aquest argument d’una novel·la tan aterradora com apocalíptica. Els amants del gènere de terror no se sentiran defraudats i animo a tots els lectors a endinsar-se dins del terror còsmic que ens ofereix Lovecraft. Les il·lustracions de Santiago Caruso complementen una narració que deixa la pell de gallina.

18. La biblioteca secreta d’Haruki Murakami

Amb clares inflluècies de Borges, Kafka i Lovecraft, la biblioteca secreta és el lloc que mai voldries conéixer. L’autor converteix una rutinària visita a una biblioteca en un laberíntic malson de conseqüències inimaginables. Un altre cop les il·lustracions ens transporten a aquest univers obscur, oníric i malsà que Murakami recrea magníficament.

19. El coronel no tiene quién le escriba de Gabriel García Márquez

Un coronel espera la seva pensió militar i cada divendres va religiosament a l’oficina de correus per comprovar si li arriba la notificació. La seva situació econòmica és desesperada. Només posseeix de valor un gall, minsa herència del seu fill assassinat. Tothom al seu voltant li diu que el vengui per pagar els deutes, però ell s’hi resisteix. Mentrestant ha d’alimentar el gall, que consumeix els pocs diners de què disposa. Clàssic entre els clàssics. Adaptada al cinema per Arturo Ripstein.

20. L’amic retrobat de Fred Uhlman

Primer llibre d’una trilogia sobre l’amistat de dos nens en l’Alemanya nazi. Hans, el nen jueu, ha de fugir a Amèrica degut a la persecució del seu poble. Deixa enrere l’amistat de Konradin, el seu company d’escola i de jocs, que pertany a una aristòcrata família de Suàbia, simpatitzant del règim de Hitler. Trenta anys més tard Hans rep una carta de Konradin. Obra portada al teatre.

Autor: Ivana Ares Seijo

Soc Ivana Ares, bibliotecària. Porto més de 20 anys recomanant lectures a les biblioteques públiques. Ara em dedico a fer-ho a través del meu bloc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.