10 còmics juvenils que enganxen

Als meus fills, Víctor i Adrià, per compartir-los amb mi.

Als cracks del prestatge virtual de còmics: Jaume Vilarrubí, Dani Rio, Lluïsa Pardo, Núria Maymo i Mireia Martínez. Sense vosaltres aquests còmics no haurien entrat a casa meva.

Els meus fills no llegeixen. De seguida s’avorreixen. Si alguna vegada has pronunciat aquestes paraules ara és l’hora de solucionar-lo. Et proposo 10 còmics per a infants entre 8 i 12 anys que els atraparan des de la primera pàgina. He obviat els còmics més coneguts per a tothom: Mortadelo y Filemón del gran Ibáñez, els Astèrix, Tintin, Marsupilamis i altres clàssics del còmic francobelga amb una sola excepció: Spirou.

Solos de Bruno Gazzotti i Fabien Velhmann. Madrid: Dibbuks, 2014

Cinc nois s’aixequen un matí i descobreixen que estan sols a la seva ciutat. I, com diria Mayra Gómez-Kemp, hasta aquí puedo leer. El clímax de l’acció va in crescendo i la història t’atrapa des de la primera pàgina. L’edició a Espanya s’ha aturat al número 5, però a França Seuls porten ja 13 números.

Teniu la película Solos del 2016 i el tràiler, però si el que vols és que els teus fills llegeixin compra o agafa en préstec els còmics de la biblioteca.

I parlant de biblioteques…

Moon girl y el dinosario diabólico de Brandon Montclare i Amy Reeder, dibuix: Marco Failla, Natacha Bustos, Rosi Kämpe. Torroella de Montgrí: Panini, 2017 –

Aquesta nena afroamericana té el superpoder de ser molt llesta i una crack en ciències. Per una d’aquelles coses del destí o de la teoria de l’espai-temps se li apareix un dinosaure, cortesia de Jack Kirby. Amb ell haurà de combinar la seva vida quotidiana (escola, pares, experiments) amb les aventures més emocionants i, sovint, acompanyada dels superherois de Marvel.

Las aventuras de Spirou y Fantasio de Morvan i Munuera. Barcelona: Planeta DeAgostini, 2008.

El tàndem Spirou i Fantàsio ara de la mà de Morvan i Munuera amb un toc més actual però sense perdre la qualitat del dibuix i dels guions originals. Inclou tres històries diferents: París bajo el Sena, El hombre que no quería morir i Spirou en Tokio. Quina és la causa de la inundació de París? Com s’aconsegueix el secret de la inmortalitat? Existeixen persones amb poders sobrehumans? Els intrèpids reporters i aventurers no dubtaran en posar la seva vida en perill per descobrir els culpables. Un clàssic renovat que enganxa. Garantit.


Snapdragon de Kat Leyh. Barcelona: Astronave, 2021.

Un altre gran història editada per Astronave, segell infantil de Norma editorial. Una nena, un gos, una bici i … una bruixa. Fins aquí pot semblar la típica història estiuenca. No et deixis enganyar. Sense ànims de fer spoilers, només puc afegir que la trama és fresca, els personatges convincents, amb caràcter i que et sorprendran. Evita buscar qualsevol informació sobre aquest còmic i llegeix-lo sense conéixer de què va. El gaudiràs plenament.

Y entonces nos perdimos de Ryan Andrews. Barcelona: Astronave, 2019.

Es la Festa de l’Equinocci i el poble sencer es reuneix per llançar al riu fanalets. La llegenda diu que una vegada que es perden de vista, els fanalets volen fins a la Via Làctia i es converteixen en estrelles. Aquella nit Ben i els seus amics volen averigurar-lo. El plan és seguir el curs del riu en bici. Només hi ha dues regles: ningú pot tornar i ningú mira enrere.

Quan acabin de llegir el còmic et preguntaran: hi ha una segona part?

Y entonces nos perdimos

Fuera de lo normal de Wilson, Alphona, Wyatt. Torroella de Montgrí : Panini, 2015.

La nova heroïna de Marvel és una adolescent d’origen paquistanès i musulmana. En aquest primer capítol se’ns presenta a Kamala i el seu món. Els companys de l’institut, la seva família i el barri. El seu dia a dia és com la de qualsevol adolescent, fins que adquireix uns poders que li canviaran la vida. Ms. Marvel haurà de lluitar amb malvats molt poderosos, però com a noia adolescent s’haurà d’enfrontar amb el racisme, la incomprensió, les tradicions familiars i … amb els seus pares. La vida no és fàcil per a una noia jove, encara que tingui superpoders.

Magnífic guió de G. Willow Wilson i excel·lent dibuix d’Adrian Alphona. A què esperes per a llegir-lo?

Los Campbell de José Luis Munuera. Madrid: Dibbuks, 2014-2018.

Una família de pirates atípica i molt especial. Aventures als tròpics, abordatges, amor, diversió, tresors amagats, venjança, traició i molt d’humor. Un còmic crossover que enganxa a adults, nens i joves. Munuera demostra que domina a la perfecció tant el guió com el dibuix. L’autor ens proporciona personatges bons que no són perfectes i malvats amb oportunitats de redempció. Les dues filles del pirata són les que més destaquen del còmic: decidides, independents, intel·ligents i valentes. D’Íthaca i Génova sovint es diu que són com la seva mare. I és una delícia descobrir el perquè. Des del primer fins al cinquè volum voldràs seguir als Campbell en el seu periple pel Carib.

¡¡Un pirata roba y mata, un pirata apesta a rata!!

Los Campbell

Kid Paddle de Midam. Barcelona: Norma, 2008-2010.

Aventures i desventures d’un noi enganxat als videojocs, amant de les pelis de terror i de treure de polleguera a la seva germana Carol i mutilar la seva nina, Cindy. Ell i els seus amics freakis, Horacio i Big Band, se les empesquen per colar-se al cine per veure pelis d’adults, entre altres aficions. Cada pàgina és una tira còmica que facilita molt la lectura per aquells nois i noies reacis a agafar un llibre. Estan exhaurits però els trobaràs de segona mà i a les biblioteques.

Simbad de Christophe Arleston, Audrey Alwett i Pierre Alary. Madris: Dibbuks, 2011.

Una magnífica revisió del clàssic de Les Mil i una nits. El sinistre geni de la llàntia, Djinn, ha convertit a Aladí en el poderós califa de Bagdad. No content amb gaudir d’un present de riquesa i opulencia, Aladí vol conèixer el seu futur, però el geni s’extralimita en complir les seves ordres. D’altra banda Simbad el marí, vol conèixer el seu passat. Per descobrir-lo haurà de recórrer a la maga Turabah, que espera que es compleixi la seva maldició. Una fusió entre la literatura tradicional àrab i els seus mites que barreja aventura, exotisme, humor, erotisme (surten algunes dones nues) i sorpreses inesperades.

Atelier de sombreros de mago de Kamone Shirahama. Colombres: Milky Way, 2018-

La petita Coco sempre s’ha sentit atreta per la màgia. Però només poden esdevenir mags aquells que neixin amb el do de la màgia. Un dia el mag Qifrey visita el taller de la seva mare amb conseqüències imprevisibles per a Coco. A partir d’aquell dia viu a l’Atelier del mag Qifrey i haurà d’aprendre a fer conjurs per salvar a la seva mare. Una sèrie de vuit còmics editats en castellà, que t’atraparà. A través dels ulls innocents i la il·lusió de Coco t’endinsaràs en un món màgic ple de misteris i secrets. Encara que pugui semblar a priori un còmic per a noies, no et deixis portar per les aparences. La màgia de l’Atelier encanta a tothom.

Per saber-ne més:

Autor: Ivana Ares Seijo

Soc Ivana Ares, bibliotecària. Porto més de 20 anys recomanant lectures a les biblioteques públiques. Ara em dedico a fer-ho a través del meu bloc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.