Distopies feministes

La imaginària rendició d’Eva

La publicació de la seqüela d’El conte de la serventa de Margaret Atwood ha posat en relleu el gènere de les distopies feministes. Mons imaginaris que van molt més enllà d’allò que qualsevol de nosaltres hagi pogut concebre. Metàfores de la vida i presagis d’allò que podem esdevenir. Les seves protagonistes lluiten per alliberar-se de la tirania a què estan sotmeses. Eva no es rendeix fàcilment.

La ciencia ficción y la fantasía sirven como vehículos importantes al feminismo, concretamente como puentes entre la teoría y la práctica. Ningún otro género invita tan activamente a crear recreaciones de las metas finales del feminismo: mundos libres de sexismo, mundos en los que las contribuciones de la mujer (a la ciencia) sean reconocidos y valorados, en los que se reconozca la diversidad del deseo y la sexualidad femenina, y mundos que se muevan más allá del género.

Gary Westfahl

1. La granja de Joanne Ramos

A la granja tot és de franc: l’allotjament, els àpats, el gimnàs… però només et pots quedar 9 mesos.

2. El núcleo del sol de Johanna Sinisalo

Finlàndia s’ha convertit en un estat totalitari que esterilitza a les dones intel·ligents e independents. A la República Eusistocratica només poden tenir fills les dones dòcils.

3. Hijas del Norte de Sarah Hall

En un món postapocaliptic i on els recursos escassegen les autoritats han d’evitar a tota costa la superpoblació.

4. El conte de la serventa de Margaret Atwood

L’Offred viu a la República de Galaad i té una missió: garantir la descendència de l’elit dominant.

El cuento de la criada Temporada 1. (2017)

5. Los testamentos de Margaret Atwood

El règim totalitari de Galaad comença a donar signes de feblesa. Tres dones ho aprofitaran per lluitar pels seus drets.

6. El hombre hembra de Joanna Russ

Quatre dones terrícoles viuen en quatre universos paral·lels. Janet Evason viatja des de Whileaway al passat. Aquí a la terra, descobreix que la seva condició de dona marca una existència de submissió i desigualtat.

7. La voz de Christina Dalcher

Als Estats Units les dones no poden llegir, escriure,  tenir un compte al banc ni treballar. Poden ocupar-se de la casa, en silenci. Parlar en excés està prohibit.

8. Relojes de sangre de Leni Zumas

Cinc dones d’Oregon es pregunten com poden sobreviure a les lleis que condicionen la seva maternitat i la seva llibertat.

9. El poder de Naomi Alderman

Les dones són portadores d’un poder immens. Algunes l’utilitzen per fer el bé. D’altres no poden oblidar les injúries i la violència que han rebut dels homes, des que tenen ús de raó.

10. La Puerta al país de las mujeres de Sheri S. Tepper

En un futur postnuclear les dones organitzen la vida a les ciutats, amb els homes que volen viure amb elles. Allà fora viuen els guerrers que defensen les ciutats. Però viure segures les dones hauran de sacrificar allò que més estimen.

11. La quinta estación de  N. K. Jemisin

La Terra està formada per un supercontinent molt inestable. Tres dones orogenes, mutants capaces de controlar els seismes, lluiten per evitar l’arribada una nova estació.

12. Recoge a tus hijas de Jenni Melamed

10 famílies colonitzen una illa i sobreviuen en un sistema dominat pels homes. Les joves només han d’esperar passar un ritual de maduresa i convertir-se en esposes.

13. Eternamente tuya de Louise O’Neill 

Les dones només s’han de preocupar d’estar sempre guapes, disposades i obeir als homes en tot el que vulguin. Saben que només les millors seran les escollides.

14. The growing season de Helen Sedgwick

Les dones gaudeixen de tots els drets que els homes. La reproducció no és un problema. L’empresa Fulllife s’encarrega de produir nadons de manera artificial.

15. Un futuro hogar para el dios viviente de Louise Erdrich

L’ésser humà ha deixat d’evolucionar. La ciència no pot aturar aquest mecanisme d’involució que ens aboca a la quinta extinció.

16. Bellas durmientes de Stephen i Owen King

Una malaltia, la grip d’Aurora, afecta a totes les dones del món. Només Evie Black és immune.

17. La Quinta Cosa Sagrada de Starhawk

San Francisco és el centre d’una nació sostenible i dirigida per dones. Al Sud fonamentalistes es preparen per a la guerra.

18. Las poseídas de Stepford d’Ira Levin

Joanna es muda a  la ciutat de Stepford a Connecticut amb la seva família. Aviat comença a conèixer als seus veïns i, especialment, les seves veïnes. Mestresses de casa idíl·liques i disposades a fer qualsevol cosa pels seus marits.

Las mujeres perfectas (2004)

19. Houston, Houston! de James Triptree Jr.

Els tres tripulants de la nau espacial Sunbirdviatja cap al futur amb l’objectiu de salvar La Terra. El que es troben allà supera tot el que s’havien imaginat. Seran capaços d’adaptar-se i poder tornar al present per explicar-lo?

20. La mano izquierda de la oscuridad d’Ursula K. LeGuin

Genly Ai es enviat el planeta Invierno per demanar-los unir-se a la lliga global de planetes Ecumen. Allà descobreix que els habitants del seu planeta viuen dividits en dues nacions i tenen una singularitat que els fa únics.

21. Lengua materna de Suzette Haden Elgin

Tots els drets de les dones han estat aniquilats. Però elles tenen un do únic. Són les úniques coneixedores de totes les llengües de l’univers.

22. Swastika Night de Katharine Burdekin

Publicada l’any 1937, sota el pseudònim de Murray Constantine, futur totalitari on les dones procreen amb una finalitat patriòtrica.

Per saber-ne més

5 títulos de ciencia ficción feminista que no puedes perderte

10 títulos de ciencia ficción feminista que no deberias dejar de leer

11 historias de ciencia ficción feministas que puedes leer si te flipó ‘El cuento de la criada’

Cinco distopías feministas para conocer después de The Handmaid’s tale

La mejor ciencia ficción la están escribiendo mujeres

Mujer, feminismo, ciencia-ficción

Seis libros de ciencia ficción feminista

Autor: Ivana Ares Seijo

Soc Ivana Ares, bibliotecària. Porto més de 20 anys recomanant lectures a les biblioteques públiques. Ara em dedico a fer-ho a través del meu bloc.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.