Quijote i Frankenstein, clàssics d’estiu

Les recomanacions del programa Les bibliotecàries parlen amb l’Antònia Caño, de la Biblioteca La Muntala i la Ivana Ares.

Vídeo del programa
Àudio del programa

Què són els clàssics?

Per què no emportar-nos un clàssic a la platja? T’imagines llegint El Quijote o Frankenstein a una gandula amb una beguda refrescant a una mà i a l’altra el teu llibre (o e-book) amb la brisa marina que passa rabent? Aquí tens algunes idees per passar un estiu ben clàssic.

Una anàlisi dels clàssics que comença amb 14 definicions de allò que s’entén per obres clàssiques. L’Odissea, Tirant lo Blanc, Joseph Conrad, Mark Twain entre d’altres sota la lúcida visió d’Italo Calvino.

Ens quedem amb aquesta definició: un clàssic és un llibre que mai acaba de dir el que havia de dir.

L’única raó que es pot adduir és que llegir els clàssics és millor que no llegir-los

italo calvino

No queda res més que inventar-se cadascú una biblioteca ideal dels seus clàssics; i jo diria que aquesta biblioteca hauria de tenir per parts iguals els llibres que hem llegit i que han comptat per a nosaltres i els llibres que ens proposem llegir i que pressuposem que comptaran per a nosaltres. Deixem una secció buida per a les sorpreses i descobriments ocasionals.

Italo calvino

La noche en que Frankenstein leyó el Quijote: la vida secreta de los libros de Santiago Posteguillo. Barcelona: Planeta, 2014.

Els enigmes i misteris de les obres literàries de la mà de Santiago Postegillo, novelista i professor de literatura poc convencional. No negaràs que el títol s’escau al programa.

El Quijote

En un lugar de la Mancha, de cuyo nombre no quiero acordarme, no ha mucho tiempo que vivía un hidalgo de los de lanza en astillero, adarga antigua, rocín flaco y galgo corredor

Miguel de cervantes

Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes. Madrid: Alfaguara, 2015.

Edició del IV centenari a càrrec de Francisco Rico. També hi ha textos de Francisco Ayala, Martí de Riquer i José Manuel Blecua. Una edició de luxe.

Forges

Quina serà la sort del món de les novel·les de cavalleria quan l’esperit analític intervingui per a establir els límits entre el regne del meravellós, el regne dels valors morals, el regne de la realitat versemblant?

Italo Calvino

Vida de Don Quijote y Sancho de Miguel de Unamuno. Madrid: Alianza, 2000.

Unamuno acompanya a Sancho i El Quijote en les seves conegudes aventures, però no com un espectador o un intèrpret de la seva obra sinó com a fidel company i narrador, creador i crític, de les seves peripècies. L’autor es converteix en un personatge més de l’obra. El llibre inclou l’assaig «El sepulcro de Don Quijote». 

Prólogo

Desocupado lector: sin juramento me podrás creer que quisiera que este libro, como hijo del entendimiento, fuera el más hermoso, el más gallardo y discreto que pudiera imaginarse. Pero no he podido yo contravenir al orden de la naturaleza; que en ella casa cosa engendra su semejante. Y así, ¿qué podrá engendrar el estéril y mal cultivado ingenio mío sino la historia de un hijo seco, avellanado, antojadizo y lleno de pensamientos varios y nunca imaginados de otro alguno, bien como quen se engendró en una cárcel, donde toda incomodidad tiene su asiento y donde todo triste ruido hace su habitación?

Miguel de cervantes

Al morir don Quijote d’Andrés Trapiello. Barcelona: Destino, 2006.

Què fou dels amics i enemics que Don Quijote va deixar al seu pas? Quines històries i secrets ens poden explicar? L’autor dóna vida a tots els personatges secundaris que s’havien topat alguna vegada amb El Quijote per recuperar les seves vivències i records.

De poetas no digo, buen siglo es éste; muchos en cierne para el año que viene, pero ninguno hay tan malo como Cervantes ni tan necio que alabe a don Quijote

Lope de vega

Para leer a Cervantes de Martí de Riquer. Barcelona: El Acantilado, 2010.

Per conèixer més sobre Cervantes i la seva obra magna de la mà del més gran coneixedor de l’obra cervantina a nivell mundial. Tal i com diu Dámaso Alonso en un fragment del llibre, aquesta obra està destinada «a un público amplio, a todos aquellos que quieren saber, saber más, pero que son ajenos a la especialización, a la profesión literaria».

Miróle el cabrero, y como vio a don Quijote de tan mal pelaje y catadura, admiróse y preguntó al barbero, que cerca de sí tenía:

– Señor, ¿quién es este hombre, que tal talle tiene y de tal manera habla?

-¿Quién ha de ser -respondió el barbero- sino el famoso don Quijote de la Mancha, defacedor de agravios, enderazador de tuertos, el amparo de las doncellas, el asombro de los gigantes y el vencedor de las batallas?

– Eso me semeja -respondió el cabrero- a lo que se lee en los libros de caballeros andantes, que hacían todo eso que de este hombre vuestra merced dice; puesto que para mí tengo, o que vuestra merced se burla, o que este gentilhombre debe de tener vacíos los aposentos de la cabeza.

– Sois un grandísimo bellaco – dijo a esta sazón don Quijote-, y vos sois el vacío y el menguado; que yo estoy más lleno que jamás lo estuvo la muy hideputa puta que os parió.

Miguel de cervantes

Hamlet y Don Quijote d’Ivan Turgueneff. Madrid: Sequitur, 2008.

Similituds i diferències de dos clàssics ben coneguts per tothom: Hamlet i El Quijote. Dos mites de la literatura universal analitzats per Ivan Turguenev, un dels escriptors i dramaturgs russos més importants del segle XIX.

– Con la iglesia hemos dado, Sancho.

– Ya lo veo – respondió Sancho.- Y plega a Dios que no demos con nuestra sepultura; que no es buena señal andar por los cimenterios a tales horas, y más habiendo yo dicho a vuestra merced, si mal no acuerdo, que la casa desta señora ha de estar en una callejuela sin salida.

Miguel de Cervantes

Ficciones de Jorge Luis Borges. Madrid: Lumen, 2019

Ens interessa el conte Pierre Menard, autor del Quijote que originàriament es va publicar al llibre El jardín de los senderos que se bifurcan. Pierre Menard es reivindica com autor dels capítols 9è i 38è de la primera part d’El Quijote. El més sorprenent és que van ser escrits en el segle XX i que són idèntics (paraula per paraula, coma per coma) que el text original de Cervantes.

No puede haber gracia donde no hay discrección

Miguel de cervantes

Don Quijote de la Mancha: el manga de Variety Artworks. Barcelona: La Otra H, 2016.

El còmic manga no té limits i Variety Artworks s’ha atrevit fins i tot amb el Quijote. Una adaptació nipona del clàssic castellà que no et deixarà indiferent.

El Quixote d’Orson Welles (inacabada) (1969)
El hombre que mató a Don Quijote de Terry Gilliam (2018)

Frankenstein


Frankenstein, o, El moderno Prometeo de Mary Shelley. Madrid: Nórdica, 2017.

Meravellosa edició de l’editorial Nórdica amb il·lustracions d’Elena Odriozola i traducció al castellà de Francisco Torres Oliver. Un llibre per gaudir i regalar.

Fantasmagoriana. Barcelona: El Aleph, 2007.

L’origen del mite de Frankenstein. El recull dels quatre relats que van sorgir d’aquella mítica nit de 1816 a Ginebra i que ha quedat plasmat en la filmografia amb Remando al viento.

Aquesta edició recull els relats de terror El sueño de Mary Shelley, relat que va donar origen al mite de Frankenstein, El vampiro de J. W. Polidori, Los asesisnos de P. B. Shelley i El entierro de Lord Byron.

Mathilda de Mary Shelley. Madrid: Cátedra, 2018

150 anys ha hagut d’esperar aquesta obra a ser publicada. Un relat amb clars referències autobiogràfiques i en la més pura tradició romàntica on l’autora explora la desesperació, el poder de l’amor i el desig.

Tres paraules reverberen d’aquesta obra: bogeria, mort i amor.

El último hombre de Mary Shelley. Madrid: Akal, 2020.

Una història futurista que s’ambienta al 2070 i presenta una societat en regressió per culpa de la pesta. Després de la apocalipsis, s’aboleixen les desigualtats, incloent t’hi les de gènere. Un llibre d’absoluta actualitat.

Vindicación de los derechos de la mujer de Mary Wollstonecraft. Barcelona: Montena, 2019.

El primer manifest feminista revistat per Bebi Fernández (o altrament la Srta. Bebi). Les idees feministes i la vida atípica de Mary Wollstonecraft van marcar la vida i obra de la seva filla, Mary Shelley.

Mary Shelley i el monstre de Frankenstein de Ricard Ruiz Garzón. Barcelona: Angle, 2018.

«Més enllà de les justes reivindicacions de la crítica feminista, més enllà dels fills legítims i bastards a la cultura popular, més enllà dels abusos biogràfics que s’han comès i es cometen a partir de la seva extraordinària vida, Mary Shelley és una de les grans escriptores de la història, […] un dels més grans escriptors que han existit.» 

Per conèixer més a fons Mary Shelley i el naixement de la seva criatura literària: Frankenstein.

El año del verano que nunca llegó de William Ospina. Barcelona: Penguin Random House, 2015.

Moltes són les novel·les que ens descriuen què va passar aquell famós estiu de 1816 a Vila Diodati a Suïssa. Les inclemències del temps van obligar a Lord Byron, John Polidori, Percy Bysshe Shelley i Mary Shelley a quedar-se tancats a la mansió durant tres dies i tres nits. La resta ja és història.

Castells a l’aire: la intensa vida de l’autora de Frankenstein de Dolors García i Cornellà. Alzira: Bromera, 2018.

Una obra per conèixer la vida de Mary Shelley. La influència de la figura de la seva mare, les morts familiars i la seva increïble imaginació. Descobreix a la pionera de la literatura de ciència-ficció.

Frankenstein, o, El moderno Prometeo de Sergio A. Sierra i Meritxell Ribas. Barcelona: Parramón, 2009.

Excel·lent adaptació al còmic d’aquest clàssic. El blanc i negre, present en tota l’obra, emfatitza els desitjos més obscurs i profunds de la narració de Víctor Frankenstein. Una bona introducció a Frankenstein per als més joves.

Tots els contes de Mercè Rodoreda. Barcelona: Edicions 62, 2017.

En el conte el “Record de Caux”, inclòs en aquest recull, l’autor ens retrata l’amor idealitzat i platònic. No sabem què hauria fet Don Quijote si hagués conegut a Dulcinea. El que sí sabem és el que fa el protagonista d’aquest conte que s’enamora d’algú que gairebé no coneix i quan, al final de la seva vida, té l’oportunitat d’apropar-se…

Frankenstein de James Whale (1931)
El jovencito Frankenstein de Mel Brooks (1974)
Frankenweenie de Tim Burton (2012)

Monstres de la literatura inspirats en Frankenstein

King Kong de Merian C. Cooper i Ernest B. Schoedsack (1933)

Drácula de Bram Stoker. Barcelona: Alma, 2018.

Curiosament la figura del vampir també va sorgir d’aquella trobada a Suïssa. Aquí teniu a Dràcula, el vampir més famós de tots els temps. Una criatura que viu aïllat al seu castell de Transilvània… fins que decideix viatjar fins a Londres.

El extraño caso del Dr. Jekyll i Mr. Hyde de R. L. Stevenson. Barcelona: Espasa, 2020.

Una de les preguntes que sorgeixen de la lectura de Frankenstein és qui és el veritable monstre: Víctor Frankenstein o la seva criatura? En aquest llibre ho tens més fàcil per conèixer la resposta. El Dr. Jekyll no dubta en experimentar en el seu propi cos la teoria de la bondat i la maldat. L’ésser desdoblat acaba de néixer.

L’enciclopèdia dels monstres: cròniques del món fosc de Fabrice Colin i André-François Ruaud. Barcelona: Edebé, 2010.

L’empremta de Frankenstein ha marcat la creació i descripció de molts dels monstres que ens aterren a les nits fosques de la nostra infantesa. En aquest llibre, amb ànim enciclopedista, els tens gairebé tots ben il·lustrats i categoritzats.

Per saber-ne més:

Instrucciones para olvidar El Quijote de Fernando Savater

Letanías de nuestro señor Don Quijote de Rubén Darío

Literatura inspirada en Don Quijote

Ruta de Don Quijote

Viaje tras las rutas de Frankenstein

Autor: Ivana Ares Seijo

Soc Ivana Ares, bibliotecària. Porto més de 20 anys recomanant lectures a les biblioteques públiques. Ara em dedico a fer-ho a través del meu bloc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.